Leiderschap & governance

Krachtig leiderschap is geen vanzelfsprekendheid. Goede governance evenmin. NPM Capital investeert mee in kwaliteit.

Innovatieve dementiezorg in de praktijk: verhalen uit Het Gastenhuis

24 augustus 2017, door NPM Capital

Vorig jaar opende de eerste vestiging van NPM-participatie Het Gastenhuis aan de historische Vest in Dordrecht. Bijzonder aan deze kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie is dat de leiding in handen is van een inwonend ‘zorgechtpaar’. Ronald en Trudie Zwiers beten het spits af en kijken terug op een aantal hectische maanden. 

Lees het hele artikel >

Kijken in het brein met realtime big data-analyse

21 augustus 2017, door NPM Capital

Aan de huidige methoden van marktonderzoek zitten nogal wat haken en ogen. Belangrijkste minpunt: ze appelleren aan wat consumenten of gebruikers ‘bewust’ ervaren, terwijl het overgrote deel van onze voorkeuren en (aankoop)beslissingen in het onbewuste ontstaan. De belangstelling voor technieken die daadwerkelijk ‘in het brein’ kunnen kijken groeit dan ook wereldwijd. De Amsterdamse start-up Braingineers loopt hierin voorop. 

Lees het hele artikel >

Controle over ons brein? Schijn bedriegt!

8 augustus 2017, door NPM Capital

Er zit een grote kloof tussen wat we denken dat ons gedrag bepaalt, en wat werkelijk ons gedrag bepaalt, aldus breinwetenschapper Roeland Dietvorst. Dat komt omdat het menselijk brein uit twee ‘systemen’ bestaat: een over miljoenen jaren geëvolueerd ‘reptielenbrein’ en een veel jonger ‘rationeel brein’. Dietvorst toont met behulp van een aantal experimenten aan dat veel van onze zogenaamde ‘rationele’ beslissingen in het onbewuste oerbrein worden genomen. En dat het beloningssysteem in het brein ons zelfs kan verleiden tot rationeel onverantwoord gedrag zoals whatsappen tijdens het rijden. Bekijk de inspirerende TEDx-talk hier:

Lees het hele artikel >